lotta

lotta

Naturens betydelse för hälsan

Under hösten och vintern gick jag en utbildning på LTU som handlade om naturens betydelse för hälsan. En alldeles underbar kurs om hur läkande skogen och trädgården är för människor. Något jag alltid vetat, men nu fick jag också läsa om all den forskning som finns i ämnet. Man kallar det trädgårdsterapi och det hjälper människor med utmattningsdepressioner, sorg, smärta och andra svårigheter. Under kursen gjorde vi ett utveckingsarbete
och jag skrev om huset i Gransjö som jag köpte för 7 år sen och arbetar med varje sommar. Tanken är att det ska fungera som en mindre kursgård. ”Bildterapi sommar” i tre dagar med boende på gården har vi haft 5 ggr (dock inte i sommar) och min dotter Liv har haft Vedic Art kurs där, och den blir i sommar.
Jag kommer att berätta om mitt utvecklingsarbete i Gransjö, en liten bit i taget. Ni får gärna komma med synpunkter och idéer.
Historia
2006 köpte jag gården i Gransjö. Gården består av en gammal jägmästarbostad med tillhörande ladugård och mark på 7500 m2. Huset och ladugården byggdes 1916 och hade inte renoverats på många år. Den familj som i alla år bott där sålde huset 2004 och hade innan dess använt det som sommarstuga i ca 25 år. Bostadshuset är 140 m2 i två våningar, på bottenplan ett riktigt stort kök, två rum + hall och badrum. Det finns också en glasveranda och matkällare under köket. På övervåningen finns två stora sovrum samt ett öppet mindre rum där trappan slutar. Alla rum var i dåligt skick men vi såg att det fanns potential att plocka fram gamla välbyggda strukturer.
I huset finns sommarvatten, el, en järnspis för uppvärmning och en järnspis för matlagning (förutom ”vanlig spis”), dock var det eldningsförbud då skorstenen var full av gamla tegelstenar som rasat in och lagt sig längst ner. Det var stopp i avloppet och brunnens överbyggnad var på väg att rasa. Taken var dåliga, inget av husen var målat på utsidan på många, många år, ladugården var full av skräp, liksom trädgården. Trots detta älskade jag stället från första stund – den stora öppenheten omgärdat av skog långt från alla vardagliga ljud förutom tåget, då stambanan går förbi intill.
I Gransjö råder en särskild tystnad. Där finns ingen TV, ingen uppkoppling, nätt och jämt mobiltäckning och inga grannar på flera km håll. Däremot finns det många andra ljud; knak från gamla tallar, vindens sus i trädkronorna, surr från humlor och massor av fåglar som bygger bo på alla tänkbara ställen i och runt huset och ladugården. Särskilt svalorna är fantastiska att följa varje år när de lär sina ungar att flyga. Där finns också harar, älgar, renar, myrstackar, myggor och knott i perioder, massa olika blommor bl.a. orkidén Jungfru Marie nycklar som jag varje år skyddar från gräsklipparen. Å så tåget förstås, som går förbi med jämna mellanrum.
Fortsättning följer…..

Gilla

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget