lotta

lotta

Motståndskraft vi behöver!

Svenska Sällskapet för Ortomolekylär medicin (en alternativmedicinsk inriktning som syftar till att behandla och förebygga psykisk sjukdom genom att ge stora mängder vitaminer och mineraler)bjöd in den kanadensiskepsykologiprofessorn Bonnie Kaplan för att föreläsa om mikronutriell behandling av psykisk sjukdom.
Bonnie Kaplans forskning handlar om att behandla svåra psykiska sjukdomar
(bland annat bipolär sjukdom) med ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och aminosyror. Alla dessa essentiella kroppsegna ämnen finns i ett multipreparat som går under namnet Empower-plus. Hennes forskning har förstås utsatts för stora attacker från det medicinska etablissemanget och läkemedelsindustrin. Hon var själv tveksam från början med ser alltmer hur snabbt människor tillfrisknar från svåra psykiska tillstånd.
En viktig fråga är varför just Empower-plus fått så stor uppmärksamhet. Bonnie Kaplan menar att det helt enkelt beror på att Empower-plus kommit att bli det bäst studerade multivitamin-mineraltillskottet i världen. Det beror också på att de personer som tagit fram Empower-plus har egna erfarenheter av svår psykisk sjukdom, samtidigt som de besjälas av en vilja att göra gott för andra. Ingen kan påstå att just den blandning som finns i Empower-plus är den optimala. Det är fullt möjligt att det skulle gå att göra en blandning av vitaminer och mineraler som skulle ha ännu bät
tre effekt. Ingen av de ämnen som ingår i Empowerplus går att ta patent på. Men just nu är det alltså detta preparat som rönt forskarvärldens intresse eller åtminstone delar av den.

Kaplan med flera har publicerat 10 vetenskapliga artiklar och fler är på väg, vilka visar att effekten är så stark och långvarig att placeboeffekten kan betraktas som i det närmaste utesluten. Dessa goda resultat fick Health Canada (motsvarande Socialstyrelsen) att gå i taket. De förbjöd helt enkelt försäljning av Empower-plus med förklaringen att psykiska sjukdomar endast får behandlas med godkända läkemedel. Detta ledde till att människor hjälpte varandra genom att smuggla in dem från USA.

Bonnie Kaplan är mycket tydlig när hon säger att vi sannolikt bör betrakta mental ohälsa som en följd av brist på vitaminer och mineraler. Dessa brister skapar obalanser i hjärnans signalsystem och leder till psykiska sjukdomar. Genom att återställa balansen med ett brett spektrum av vitaminer och mineraler sker ett snabbt tillfrisknande i cirka 80 procent av fallen.

Behandlingen är naturligtvis inte den enda lösningen. Att varva ner och lära sig hitta harmoni i tillvaron, att äta näringsrik mat, är också av stor betydelse. Anledningen till att inte alla drabbas av mental ohälsa kan vara genetiskt betingad. Vi är alla olika sårbara för omvärldens miljöbetingelser. Läs mer på www.ortomolekylar.se

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget