Åsa Hellis

Åsa Hellis

KLOK

Samtal

Sara, en av våra kursdeltagare, berättar om kursen KLOK.

Vad har kursen betytt för dig?
Jag är tydligare. Jag är mer medveten om hur andra uppfattar mig. Jag har fler verktyg att ta till i min vardag som ledare. Och jag vet nu hur jag ska ge feedback till medlemmarna i mitt team!

Hur kom det sig att du gick kursen?
Det var inte självklart att jag skulle gå en ledarskapskurs. Vanligtvis brukar det vara något för de högre cheferna i vårt företag, men när jag vid ett medarbetarsamtal med min närmsta chef berättade om de svårigheter jag upplevde med mitt team föreslog han att jag skulle gå utbildningen KLOK.

Vad hade du för förväntningar?
Det är klart det kändes nervöst. Jag hade läst att utbildningen var ”upplevelsebaserad” men jag hade egentligen ingen aning om vad det betydde. Dessutom var jag rädd att de andra deltagarna skulle vara så mycket bättre än jag, det kändes tufft att behöva blotta sina svaga sidor.

Hur upplevde du kursen?
Jag behövde inte vara orolig. Ledarna var oerhört professionella, vi fick snabbt förtroende för dem, och spelreglerna var tydliga, vi förstod att vi alla var där för att lära. De eventuella skillnader och kunskaper vi hade av att leda spelade ingen roll, vi lärde alla av varandra, och det märktes tydligt att ju mer vi vågade berätta om oss själva och dela med oss, desto bättre blev upplevelsen och utvecklingen för hela gruppen.

Är det något särskilt som du minns?
Så här i efterhand jag kan tydligt se att olika uppgifter berörde oss olika beroende på var vi befann oss i vår egen utveckling. Vissa dagar kändes tuffa, det hände mycket och det var mycket att ta in, men jag tror också att det är de dagarna som gav mig mest.

Kan du säga något om handledarna?
De var lugna, trygga och tydliga. Två olika personligheter och med olika kunskapsbakgrund som kompletterade varandra bra. I början blev jag förvånad över den tillbakadragna roll de hade – jag är ju van att det står en kursledare och mässar framme vid tavlan – men när jag förstod syftet med det insåg jag det geniala med upplevelsebaserad inlärning. De fanns där som stöd, och de utmanade och styrde när de behövdes, men det mesta arbetet gjorde vi faktiskt själva som grupp, precis som det är i verkliga livet.

Hur upplevde du att arbeta med en grupp okända människor?
För var uppgift och utmaning vi löste lärde vi känna varandra bättre. Jag är oerhört tacksam för allt de övriga deltagarna delade med sig av sina egna erfarenheter. När kursen avslutades kändes det nästan som att jag hade bättre koll på de här personernas styrkor och svagheter än jag hade på personerna i mitt eget team. Det var ett visst vemod att lämna gruppen den dag vi åkte hem, men samtidigt var jag ju så laddad för att komma tillbaka till mitt eget team och börja tillämpa det jag lärt mig.

Hur känns det nu efter du har gått kursen?
Jag är glad att min chef föreslog kursen! Jag har haft väldigt stor nytta av den i arbetet med mitt team. De teoretiska avsnitten och materialet vi fick med oss har varit bra att ha som stöd och att återvända till då och då. Och jag är nog mest förvånad över hur mycket kursen betytt för mig personligen. Det jag lärde mig under kursen och den feedback jag fick från de övriga deltagarna är något som jag alltid kommer att ha med mig, oavsett vad jag gör framöver.

Sara, team-ledare

Känner du dig nyfiken på vad en KLOK-utbildning skulle kunna göra för dig? Läser mer här.

 

Prenumerera på inlägg

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget