Åsa Hellis

Åsa Hellis

Nyårslöften = nya vanor

manageyourdaytoday

Nytt år brukar för många innebära önskningar om förändring: gå ner i vikt, sluta röka, äta bättre, jobba mindre och så vidare. I grunden handlar det om vanor och inlärda beteenden som ska förändras – något som är fullt möjligt – men för att det ska lyckas behöver man förstå vad som behövs för att förändringen ska bli bestående.

Det finns en hel del forskning kring hur man skapar nya vanor och man kan läsa mycket på nätet. Dr. BJ Fogg på Stanford University är en av dem som tittat närmare på det här.

  1. Motivation – Är du motiverad att göra beteendeförändringen? Utan verklig motivation kommer du garanterat att misslyckas. Att införa nya vanor för att man ”borde” eller för att det ”skulle vara bra” räcker inte, viljan till förändring måste vara tydligt förankrad inom en själv.
  2. Förmåga – Satsa på enkla förändringar, ju enklare desto bättre, och börja därifrån. Om utmaningen är för svår är risken stor att du tappar motivationen.
  3. Triggers – Beteenden uppstår ofta inte spontant utan brukar sammanfalla med en trigger, som att du tar på dig säkerhetsbältet när bilens varningslampa börjar blinka och ljuda. Koppla ihop din nya vana med en redan befintlig vana, då är chansen större att du kommer att lyckas.

Och att redan från början planera för vad du ska göra när motivationen tryter eller det uppstår hinder är också bra tips. Den som känner dig själv bäst är du! Skapa förutsättningar för att lyckas.

Dr BJ Fogg har en minikurs på nätet som är gratis. Du kan läsa mer här: Tiny Habits.

”Simplicity matters more than motivation”
– BJ Fogg

 

Prenumerera på inlägg

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget