lotta

lotta

Incels – om hat mot kvinnor.

Under två dagar har jag arbetat som volontär på konferensen Forum Jämställdhet för nästan 1000 personer. Vi har hjälp till med att få allt att fungera och har också haft möjlighet att lyssna på fantastiska samtal och föreläsningar. Ett av de mest berörande av de jag deltog i handlade om Incels.

Incels betyder ofrivilligt celibat och används speciellt för vuxna som trots förväntningar har liten eller ingen erfarenhet av kärlek eller sexuella kontakter.
Incels beskrevs som ensamma män som hatar kvinnor och som börjat organisera sig och bekräfta varandras frustration på nätet. De anser att de har rätt att ligga, rätt att ta plats och rätt att bete sig och ser det som uttryck för manshat när de inte får detta. I april 2018 körde en man som beskrev sig själv som en ”incel”, ihjäl tio personer i Toronto, främst kvinnor.
Samtalet handlade om hur vi kan förstå hatet mot kvinnor och de normer för maskulinitet som påverkar dessa män. Man talade om hur vi kan förbygga, identifiera och hantera extremistiskt kvinnohat. Så skrämmande, berörande och viktigt.
Några utmanande uttalanden från samtalet:
– varför pratar vi om metoo istället för att säga sexuella trakasserier, som det faktiskt handlar om?
– en av de farligaste platserna för unga människor enligt BRÅ är skolan, framförallt för flickor. Varför fortsätter vi varje dag att skicka våra flickor till en sådan plats?

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget