lotta

lotta

Fibromyalgins gåta är löst

Forskarna har hittat orsaken till fibromyalgi fibro

Fibromyalgi är ingen inbillad sjukdom, det slår forskarna fast efter att ha gjort revolutionerande upptäckter. Källan till besvären sitter i stället i blodkärlen. Nu finns det en vetenskaplig förklaring till den ihållande värken vid fibromyalgi.

Decennier av forskning
I motsats till vad många tror har forskarna nu funnit att den främsta källan till smärta hos fibromyalgipatienter inte härrör från hjärnan. Resultatet markerar slutet på ett flera decennier långt mysterium om sjukdomen, som många läkare trodde var psykisk.
Mysteriet med fibromyalgi har lämnat miljontals drabbade patienter hänvisade till smärtstillande medel. Fram till nyligen trodde många läkare att sjukdomen enbart var psykisk, men forskarna har nu upptäckt att den främsta källan till smärta härrör från en mycket oväntad källa.

Överskott av nervfibrer
För att lösa fibromyalgins mysterium undersökte forskarna handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer i huden, vilket medförde en minskad reaktion på smärta. Därefter tog forskarna hudprover från händerna på fibromyalgipatienter.
Överraskningen blev stor när det upptäcktes att huden på patienterna med fibromyalgi innehöll ett extremt överskott av nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer enbart hade till uppgift att reglera blodflödet, och inte spelade någon roll i smärtupplevelsen. Men nu är det bevisat att det finns ett direkt samband mellan dessa nerver och smärtan i kroppen.

Nya behandlingar
Genombrottet kan också lösa den kvardröjande frågan om varför många av de drabbade har just extremt känsliga händer, liksom andra smärtsamma punkter i hela kroppen, och varför kyligt väder tycks förvärra symtomen.
– Vi trodde tidigare att dessa nerver bara var inblandade i regleringen av blodflödet, men här fick vi bevis på att blodkärlen också kan bidra till vår känsel och upplevda smärta, säger den amerikanske neuroforskaren Frank L. Rice.
Tillkännagivandet av fibromyalgins orsak öppnar nu upp för nya behandlingar och kanske ett fullständigt tillfrisknande i framtiden.

Källa: http://guardianlv.com/2013/06/fibromyalgia-mystery-finally-solved/
Översättning av artikeln: Fibromyalgiförbundet

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget