lotta

lotta

11 nyanser av tystnad – om maktspel och konflikter på arbetsplatser

I Elva nyanser av tystnad får vi möta olika slags härskare och deras tekniker. Lättfattliga psykologiska modeller, som hjälper oss att förstå varför det blir som det blir, varvas med tips på hur du på bästa sätt avslöjar och bemöter härskartekniker. Härskarteknikerna är ofta så subtila att de är svåra att upptäcka. Men de märks oftast på oro i grupper.

Det finns många härskartekniker och det är inte så konstigt. För enligt författarna handlar alla försök att härska över andra om bekräftelse, och det är det ju ganska många som har behov av.

Att tillämpa härskartekniker handlar om att tvinga till sig denna bekräftelse på bekostnad av andra människor och relationer.

Det kan vara svårt att avgöra vad man är med om när man utsätts för härskartekniker. Det är dock viktigt att vara medveten om att de finns – överallt. Utifrån elva berättelser synliggör författarna olika slags maktstrategier och ger exempel på hur dessa kan bemötas.

Författarna menar att alla har ett ansvar att ta. Ett ansvar att inte tysta och att inte låta sig tystas. De ger elva exempel och förslag på motstrategier. Det handlar bland annat om situationer kring att befästa sin position, kompetenskrig, jultomtemakt, skamlöshet och om vi-strategi.

I boken får vi också lära oss att

  • ingen blir besvärlig i ett vakuum. Besvärligheten uppstår i relationer och vi blir alla besvärliga i vissa situationer.
  • alla härskartekniker är vaga och i något avseende omedvetna.
  • din längd kan utgöra en del av en härskarteknik.

Författare: Ylva Elvin-Nowak och Heléne Thomsson

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget