lotta

lotta

Snart mer plast än fiskar i haven

Mängden plast fylls hela tiden på. Plastpåsen med skräp som man slängde i Östersjön på 1960-talet finns fortfarande kvar, fast i sönderdelad form. På senare tid har det också tillkommit allt mer plastpartiklar från kosmetika, hygienprodukter och textilier.

Mikroplaster är små, små plastbitar som läggs till i produkter för sin skrubbande effekt, eller som utfyllnad och för att ge konsistens. De hittas i handtvål, duschkräm, peeling, solkräm och smink som läppstift, foundations och mascara. Ämnen med mikroplast kan ha namn som  Acrylate/Styrene copolymer, Nylon, Polyethylene (PE), Polymethylmethacrylat (PMMA)

images

De största utsläppskällorna av mikroplast till miljön, rent generellt, är enligt en ny rapport från Naturvårdsverket: väg- och däckslitage, industriell produktion och hantering av primärplast, konstgräsplaner, textiltvätt, båtbottenfärger och nedskräpning.

Så tänk på vad du använder för produkter och vilka kläder du köper. Allra värst är kläder av akryl, som släpper ifrån sig 729.000 microfibrer per tvätt. Dessa äter fiskarna upp och dör.

Tänk på vilka hygienprodukter du köper, vilka kläder du använder, att du tar hand om avskrapad färg, köper godkänd båtbottenfärg och hur du kör din bil då mjukare körning minskar slitaget på däcken.

Jag tänker att alla kan göra skillnad med hjälp av sina val.

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlägget