Vi startar med en runda för att alla ska bli sedda och lyssnar hur det är just nu och vad de önskar lyfta på handledningen. När rundan är klar gör vi en struktur över de behov som dykt upp. Ofta fungerar det bra om den som drar ett ärende får vara i dialog med mig medan de andra lyssnar. När det mesta är uttömt får gruppen reflektera högt tillsammans kring ärendet och den som dragit ärendet får bara lyssna. Detta är en viktig process då svåra teman ofta aktiverar behov av att finna lösningar direkt.
Det handlar om att hålla kvar deltagarna i den undersökande fasen tillräckligt länge, då det är många andra saker som först behöver bli synliggjorda. Jag bidrar med egna reflektioner och också med material. Har alltid med mig något som vi kan fördjupa oss i.
MI är ett ständigt närvarande förhållningssätt. Det handlar om att man utgår från att lösningen finns hos människan själv och handläggarens roll är att locka fram och stärka detta. MI är en samarbetsinriktad samtalsmetod där man försöker se saker ur klientens perspektiv. Detta kräver kommunikationsfärdigheter där lyssnande är a och o. MI-andan bygger på medkänsla, att locka fram tankar och känslor och viljan att förstå och vara behjälplig.
Om ingen har något aktuellt ärende så kan vi istället fördjupa oss i ett tema. Det kan handla om att gå igenom MI och de viktigaste redskapen i denna metod, få förståelse för de nio grundaffekterna och särskilt skam, anknytningstrauman, bemöta aggressivitet, hjärnans motivationssystem, identitet, kulturfrågor, medberoende, olika diagnoser, självkänsla, svåra samtal, grupputveckling, bemötande, förändring/motstånd, lösningsinriktade skalor, stress.