lotta

lotta

Aktivitetsbaserade kontor 👍 eller 👎?

ÖvergĂ„ngen till aktivitetsbaserade kontor tycks inte leda till ett minskat sittande bland de anstĂ€llda enligt en studie gjord vid Högskolan i GĂ€vle.

Allt fler kontor saknar individuella platser för medarbetarna. En sÄdan typ av flexibla arbetsplatser Àr aktivitetsbaserade kontor, vilket innebÀr att man ska kunna vÀlja mellan olika arbetsstÀllen utifrÄn arbetsuppgift. Lokalerna Àr dÀrför anpassade efter om arbetsuppgifterna krÀver koncentration och ostördhet, eller om en grupp behöver arbeta tillsammans.

Skadligt sitta för mycket‹
Stillasittande Àr förknippat med hÀlsorisker som hjÀrt-kÀrlsjukdom, diabetes och cancer. Eftersom kontorsanstÀllda tillbringar mellan 60 och 80 procent av sin tid sittande har aktivitetsbaserade kontor setts som en möjlighet att öka rörligheten. Men om de verkligen gör det har det hittills funnits lite forskning om.

Under tre Är har forskare vid Högskolan i GÀvle följt hur cirka 500 anstÀllda vid Trafikverket upplevde de första stora kontorsförÀndringar som myndigheten genomfört pÄ flera stÀllen i Sverige.

Slutsatsen var att kontorens utformning hade liten eller ingen effekt i stort pÄ sittmönstren. DÀremot ökade tiden som medarbetarna rörde sig pÄ kontoret. Men rörelsemönstren varierade mellan de fyra olika kontor som infört aktivitetsbaserade arbetsplatser.

HÀlsan oförÀndrad
Forskarna kunde inte se nÄgon förÀndring vare sig av den psykosociala arbetsmiljön eller den generella hÀlsan, inte heller nÀr det gÀller sömn eller kroppsliga besvÀr, efter bytet till aktivitetsbaserade kontor.

Tysta zonen bÀst
Forskarna kunde se att man presterar signifikant bÀttre vid koncentrationskrÀvande arbete om man kan gÄ undan till ett tyst rum eller sitta i en tyst zon, Àn om man sitter i en zon dÀr man fÄr prata fritt.

Det Àr dÀrför viktigt att fÄ till zonindelningen och att den blir tydlig för alla. Det fÄr inte bli sÄ att grupper som vill prata sitter precis bredvid en grupp som ska koncentrera sig. PÄ tre av fyra kontor sÄg man  att produktiviteten gick ner.

Avgörande kan vara att erbjuda tillrÀckligt mÄnga platser, som tysta avdelningar, kreativa rum och sociala ytor, sÄ att man verkligen kan fÄ till dessa vÀxlingar utan att de ska vara tidsödande.
fÄ till vÀxlingar mellan man inte mÄste leta efter platser och lÀgga tid pÄ det

Mer positiva med tiden
Forskarna sÄg ocksÄ att deltagarna som hade fÄtt prova pÄ att sitta i ett aktivitetsbaserat kontor blev mer positivt instÀllda till det, och andelen som Àr positiva har ökat jÀmfört med innan. Fortfarande föredrar dock fler Àn hÀlften av medarbetarna ett eget kontor efter bytet.

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Dela inlÀgget