skip to main navigation

Lotta Lindgren

Mat påverkar vår psykiska hälsa

5 november, 2017

Risken att drabbas av depression kan hänga ihop med vilken slags mat vi äter. Gröna bladgrönsaker, olivolja samt kaffe och vin i måttliga mängder skyddar oss, medan socker, läsk, vitt mjöl, rött kött och margarin ökar risken, visar en stor studie vid Harvard School of Public Health.

Över 43 000 amerikanska kvinnor fick under tolv år vid flera tillfällen svara på frågor om sin kost och lämna blodprover. Studien visade att risken för att drabbas av depression var mellan 29 till 41 procent större hos de kvinnor som drack och åt mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin, än hos de som valde mat som var mindre inflammationsdrivande.

Depression och inflammation
Depression visade sig hänga ihop med en ständigt pågående låggradig inflammation i kroppen – en inflammation som i sin tur hänger samman med olika slags sjukdomar. Tidigare studier har sett samband mellan ständigt pågående och låggradiga inflammationer i kroppen och hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, demens och cancer.

Men även om det också tidigare har förekommit studier som visar på ett samband mellan dels matvanor och depression, dels mellan inflammation i kroppen och depression, är detta den första studie som också tittar på matens inflammationsdrivande effekt.

Den fantastiska grönkålen
Om du har grönkål kvar i trädgården så kör den i en juiceapparat och frys in. Resterna som blir kvar kan du också frysa in och använda i bröd, smoothies och i matlagning. Jag hade ett stort fång så det blev en bra skörd.

img_1075-e1509879602474-768x576

http://www.gp.se/livsstil/mat/mat-kan-paverka-psykisk-halsa-1.471024

Prenumerera på mina blogginlägg
Du får en sammanfattning av alla blogginlägg 1 gång/månad, avbryt enkelt när du vill.

Som terapeut är Lotta intresserad av tvåpersonspsykologin d.v.s. hur människor anknyter (söker närhet) till varandra och vilken kvalité relationerna har…

Läs mer...

Kraniosakral behandling ger kroppen möjlighet att själv lösa spänningar och obalanser på cellnivå så att en djup läkning kan ske.

Läs mer...

Flera kurser på gång.

Läs mer...

back on top